Mor til Mor

Hverdagen og de store spørgsmål…

Giftige planter i haven

Af • 19.07.2010 • Kategori: Børn

Vi kender det alle sammen, som forældre til en lille nysgerrig pode, som putter alt i munden.

Vi bliver nervøse om de planter i haven nu også er giftige eller ej, og om lille manden tager skade af at spise dem.

Derfor er vi nok tilbøjelige til at sige “puha nej – adrr……ikke spise det”.

Men vi behøver ikke få dårlige nerver over at vores børn smager på planterne i haven, for de fleste, også de giftige, giver højest mavepine.

Men det er selvfølgelig ikke tilrådeligt at spise dem af den grund, så hold alligevel øje med de små poder når de er i haven og hold øje med hvad de putter i munden.

Det er langt fra alle planter, der kan leve op til sit giftige ry, men der er nogle, som kan blive til et uheldigt bekendtskab.

Det er primært børn i to-treårsalderen, der er i farezonen for at spise planter og bær, der er giftige. De er store nok til at bevæge sig rundt, men for små til at forstå forskellen mellem giftigt og harmløst.

Gift lugter ofte grimt
Det er de færreste bær og blomster, der er giftige. Dog indeholder den klassiske blå staude, stormhat, en af de stærkeste nervegifte overhovedet.
Heldigvis lader små børn den oftest stå, fordi de i stedet lokkes til at spise farverige frugter som kaprifolie, guldregn og liljekonval.
Desuden når barnet ofte ikke at spise så meget af de giftige plantedele, fordi de tit har en ubehagelig lugt.

Det bedste man kan gøre er at lære barnet, hvilke planter der er giftige, så snart de er gamle nok til at forstå det.
Men indtil da må man som forældre tage visse forbehold, drop alle potteplanter med stærkt irriterende saft – for eksempel arter i vortemælk-familien og sigøjnerblad.
Fjern eller afskærm de giftige planter, som virker tillokkende på børn i haven som for eksempel guldregn, taks og pebertræ, og fjern de allergiftigste som nerie og klatrelilje.

Her er de giftige planter som kan være i haven:

 • Høsttidløs eller “nøgen jomfru”
 • Thuja
 • Stormhat
 • Nerie
 • Liljekonval
 • Pigæble
 • Olieplante
 • Taks
 • Fingerbøl
 • Guldregn
 • Pebertræ

Skulle uheldet være ude så er det mest almindelige symptomer på at barnet har spist en giftig plante, at de får ondt i maven,  kaster op eller har diarré, og det kan i værste fald give væskemangel.
Nogle planter kan få jeres barns pupiller til at udvide sig, hjertet til at banke ekstra stærkt eller uregelmæssigt og huden til at rødme. Enkelte kan give hævelser og blærer i barnet mund og svælg eller få barnet til at gå i krampe.
De fleste plante-forgiftninger er fredelige og behøver ikke behandling. Men hvis planten er meget giftig, eller hvis du er i tvivl, om hvor giftig den er, skal du altid søge hjælp. Hvis jeres barn har spist meget, kan det hjælpe i sjældne tilfælde at få jeres barn til at kaste op.
Mit råd er også at hvis I søger hjælp, så se om I kan få noget af det med som barnet har spist – især hvis I er i tvivl om hvilken plante det er, for så kan lægerne evt finde ud af det.
Samtidig er mit råd, hellere søge hjælp en gang for meget end en gang for lidt, vi forældre ved hvad der er bedst for vores børn og vurdere vi at de skal have hjælpe, så skal vi søge hjælp og ikke bare se tiden an.
Følg dit moder/fader hjerte og gør det du føler er bedst for dit barn.

Dette indlæg var ikke for at skræmme nogen, men der er alligevel ting i haven som nogle ikke tror er giftige.
Og så synes jeg lige at det var bedre at fortælle lidt om det end lade som ingenting.
Vi har selv haft en nabo med en guldregn og den holdt vi nede fra egen side af så den ikke kom ned i Signes højde da hun var lille, for den vidste jeg jo var giftig.
Faktisk vidste jeg ikke at liljekonvaller var giftige, dem havde vi i haven da Signe var lille, godt jeg holdt øje med hende, kan jeg godt se nu i bakspejlet ;)

Held og lykke med de dejlige sommerdage på bare tæer i haven.
Mange knus
Betina ✿

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

er Mor til 4. Aktiv på nettet i flere sammenhænge, blandt andet på mortilmor.dk.
Email til redaktør | Alle indlæg af

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.